HTML

Hollywood Hírügynökség


Egy hétrekész (mainstream) filmkritikai platform, ami messze nem olyan komoly, mint a mondat első fele. További információért olvasd el az Ars Poetica-t.



A Bombák földjén (The hurt locker) filmkritika - Oscar díj bontásban

2010.03.17.

A Bombák földjén (The hurt locker) valószínűleg az évtized legtúlértékeltebb filmje. Nem tudom mi az isten történt a kritikusokkal, de ez a film olyan semmilyen, hogy az oscar díjak elnyerése nem furcsa, hanem megmagyarázhatatlan. Nem tartom magam a filmvilág ínyencének, de Kathryn Bigelow rendezőnő alkotása olyan szinten súlytalan, mint egy Transformers film. Irak kritika? Nem. Irak depikció? Nem. Sokat mond? Nem. Keveset? NEM, basszus annyi morális üzenete van, mint egy Tom és Jerry epizódnak. Mivel már útban van a szobám felé a De hát, a De nem is, és a mérhetetlen mennyiségű Mit tudsz te, most kiterítem elétek a film által megnyert díjak palettáját, így jobban alá tudom támasztani magam, mielőtt elér a Hogy jössz te ehhez hullám.

 

LEGJOBB RENDEZŐ

 

Mé. Mondja meg valaki nekem, mé. Merthogy nő. És akciófilmet rendez. Váo. Enyhén szexista ez a dolog. Váo, fekete, és romantikus poppot énekel. Váo, fehér, és tud táncolni. Váo, kínai, és nem kicsi a pöcse HAHÓ! Nem halál mindegy, hogy nő vagy sem? Egy akció film rendezéséhez kifinomult ritmusérzék, megfelelő háttértudás, egy jó koreográfus és sok bátorság kell. Ebből melyik elem exkluzív férfi privilégium? Semelyik. Az egyetlen oka, hogy kevés nő rendez akció filmet, az az, hogy „kevés lát benne művészi kvalitást”. Ezzel össze tudnék veszni, de visszakanyarodva, pont tök mindegy hogy milyen a neme, magának a filmnek kell helyt állni. Rossz e a rendezés? Isten ments. Jó e a rendezés? Neeheheem igazán. Találjátok ki milyen.

Semmilyen. Semmi kiemelkedő szakértelmet nem prezentált. Nem gyenge, nem is túl erős, de a tény, hogy még nem volt olyan díjazott, akinek ne lett volna y kromoszómája, magával rántotta az arany szobrot. Gratulálok Oszkár, nagyon büszke lehetsz magadra. Pfff…..férfiak.

 

LEGJOBB VÁGÁS

 

No itt nincs baj, a film teljesen jól komponált, nincs sallang, nincs töredezettség. Ugyanakkor azt nem értem megint, hogy mi van benne, ami mondjuk a District 9 kivételesen jól összerakott jeleneteiben nincs meg. Hajlandó vagyok itt befogadni egy Mit tudsz te lövetet, mert lehet, hogy nem veszem észre a finom különbségeket. Azért viszont külön szólnék, hogy sokan nyavajogtak, hogy miért nem a Brigantyk vitték el. Hát azért nem, mert a Tarankino sorozat legrosszabb vágómunkájával volt dolgunk. Azé.

 

HANG KEVERÉS ÉS EDITÁLÁS

 

Megadom magam, a Bombák földjének audio sávja közel tökéletes. A zene és a hangeffektek tökéletesen vegyülnek, a csatajelenetek ziháló háttérzenéje és a feszültségkeltő helikopter légcsavarok zúgása olyannyira tökéletesen van integrálva, hogy mikor készültem bealudni a történet monotonitásától, mindig egy kellemesen zakatoló hangkeverésre kaptam fel a fejem. IGEN, jól hallottatok, bealudtam, többször is, mivel a

 

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV

 

Egy kalap szar. Bámulatosan unalmas, súlytalan és a modern háborús film legnagyobb kliséje. Az egyetlen dolog, amit nem láttunk eddig, az az, hogy a központban lévő csapat nem fegyveres alakulat, hanem bomba osztag. ENNYI. Ezt kapjátok ki.

A film egy idézettel kezdődik: „A háború drog.”

Mielőtt összeesnétek e innovatív morális tanulság roppant súlya alatt, hagy foglaljam össze a történetet:

 

!FIGYELEM!

 

Most el fogom mondani a film végét, de aki erre nem jön rá az első öt percben, az meg se nézheti a filmet, mert hatéves.

 

Van nekünk egy jól funkcionáló bomba deaktiváló osztagunk. A csapatparancsnok egy tapasztalt, tiszteletet parancsoló, de kedves és humoros férfi. Meg fog e halni azonnal? Meg hát. Az új vezér egy szuicid texasi balfasz, aki túlzott önbizalmával megbontja a csapat megszokott protokollját. Az elején senki se szereti, de aztán mégis. A csapat körbe körbe mászkál bombákat lehangolva, közben veszélybe kerülnek és kimenekülnek onnan. Van egy karakter, aki bár katona, egyszer se volt még tűzvonalban. Ő a kedves aranyos pszichológus, aki, miután szemére vetik e hiányosságát, egy nap bevállalja, és elmegy a csapattal bombászni. Meg hal e? Meg. A csapat küldetése végül a végéhez érkezik, a főhősként elég gyengén teljesítő öngyilkos merénytelenítő haverunk hazatér, de már nem tud visszailleszkedni a mindennapi életbe. A végén láthatjuk, ahogy visszatér a csatatérre. Merthogy a háború drog. ÉRTED?!?!

 

Ha ebben a leírásban talál valaki egy, EGY dolgot, ami eredeti, akkor nyugodtan kilőheti a Hülye vagy te rakétát, tárt karokkal várom. Ki vagyok akadva. Az iraki katonák egyöntetűen elítélték az alkotást, mert olyannyira lebutítja a háborús helyzetet, mintha a teletubbik dolgozták volna fel. Én magam is találkoztam amerikai katonával, aki volt kint, és amit mesélt, abból azt szűröm le, hogy ez a film egy íztelen rágógumi a valósághoz képest. Nem tudom, ki, és hol találta ki, hogy ez a „legjobb iraki helyzetleírás, amit készíteni lehet”, de az tuti, hogy életében nem beszélt iraki veteránnal. Meh. Mindemellett nem lehet elég nagy betűkkel írni, hogy HOGY LEHET AZ, HOGY NEM A BRYGANTIK KAPTÁK MEG? Annak a filmnek első három arcmimikájában több eredetiség van, mint ennek a katyvasznak az egész forgatókönyvében. Ilyen nincsen. Kérem vissza a pénzem.

 

LEGJOBB FILM?

 

Nem. Mindent összefoglalva el kell mondanom, hogy a Bombák földjén teljesen összezavar. Nem volt rossz, egyes pontjai kifejezetten művészi értékűek, és úgy általában egy rendesen összedobott filmecske. De annyi oscar díjat nyert, hogy azt hinné az ember, valami földre szállt filmművészeti titán. Ezután már teljesen élvezhetetlen a film, mert egyszerűen nem lehet benne tetten érni a kuriózum nyomait. Az ember végül feladja, és elgondolkozik rajta, milyen beteg dolog, hogy a kedves aranyos eszem szívét pszichológust a Dexter sorozat lelketlen tömeggyilkosa játssza, teljesen hibátlanul. 

 

Címkék: oscar hurt locker bombák földjén

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hollywoodhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr81847162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása