HTML

Hollywood Hírügynökség


Egy hétrekész (mainstream) filmkritikai platform, ami messze nem olyan komoly, mint a mondat első fele. További információért olvasd el az Ars Poetica-t.



Gandalf Style

2012.12.15.

Címkék: the hobbit Oblivion

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hollywoodhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr224967365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ladybug89 2012.12.15. 20:28:26

WALL-E mitől szcientológus? Nem kötekedni szeretnék, komolyan érdekel, mert így még nem gondoltam rá.

Ragnois 2012.12.15. 20:58:07

Jól látod, minek kellett ezt a könyvadaptációt három filmre bontani? Tényleg kicsit hosszúra nyúlt ez a bevezető rész, remélem a következő kettő már kicsit pörgősebb lett.
Amúgy én nagyon féltem, hogy olyan lesz mint a Karib tenger kalózai 4, de szerencsére baromi jó lett.
Jövő héten megnézem újra:D

vsmate 2012.12.15. 21:49:20

Nah, Gergő, annyira nem is húztad le, nem lincselünk meg. Így tovább!

PaperDramaQueen · http://reisuto.tumblr.com 2012.12.16. 12:15:30

Őrülten vártam a Hobbit premiert, de még nem néztem meg - a "27 állat meghalt a forgatáson" pletyka miatt, ami most úgy fest, hogy kacsa... egy elég eredményes kacsa, és ha az, akkor remekül mutatja, hogy a filmnek valóságos bojkottal kell megküzdenie; a vád még a híradókig is elküzdötte magát, és a tucatsajtó sem fogadja valami jól a filmet, mintha élvezné, hogy belérúghat még egyet. Amennyiben pedig igaz a hír, akkor pedig PJ tényleg eljutott a mindent-megengedhetek-magamnak szintre.

Nekem a Gyűrűk Ura volt a gyerekkorom, és ez volt az első film, ami komolyan érdekelt, szóval Jackson bácsi valami jedi-Mikulás-szuperhős lényként él az emlékezetemben; az utolsó maszkossal, másodhegedűssel, fővilágosítóval és díszletfestővel is olvastam interjúkat, megvettem az összes forgatási könyvet és hogyankészültet, és lenyűgözött, hogy minden egyes képkoca egy gigantikus stáb tökéletesen összehangolt munkájából lett. Szóval nekem a Gyűrűk Ura volt A Film, minden hibája ellenére és azokkal együtt. Amit szerettem benne, az az a hihetetlen törekvés volt, ahogy az egész csapat egy emberként küzdött, hogy valami csodálatosan alkothassanak. Ez fogott meg benne és ezért ódzkodom Babó barátunktól látatlanban is. Pontosan attól féltem, amit a kritika elején elmondtál: hogy PJ már nem fogja törni magát, hiszen egy fáklyásmenet áll a háta mögött, akik felgyújtanak bárkit, aki csak egy rossz szót is merészel szólni, a mellényzsebe pedig dudorodik az Oscartól. Nem tudom, ez tényleg így van-e, vagy hogy mennyire látszik meg a filmen, de aggódom, nahát. Ez a véresszájú rajongói hozzáállás öl, rombol, butít és pusztít, mint az alkohol az osztályfőnöki órán tartott beszédekben. Végignéztem, ahogy a kedvenc sorozataim évadról-évadra gyengülnek a fanservice miatt, és a végén már semmi másról nem szólnak, minthogy Ez A Kedvenc Színészed A Kedvenc Sorozatodban Nézd Milyen Aranyos; végignéztem, ahogy Tim Burton eladja a lelkét; most megvették a Star Warsot is; a Gyűrűk Urát már NEM ADOM. Nem akarom. És remélem, hogyha végre megnézem a Hobbitot, nem lesz hatalmas pofára esés, vagy összeszedi magát a második-harmadik részre, vagy akármibármi.

Az egyetlen és utolsó reményem Martin Freeman, mert ő tényleg erre a szerepre született, és egy kiakasztóan zseniális színészfenomén, aki már pont megérdemli, hogy Anglián kívül is sikítva skandálják a nevét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.16. 20:47:14

az elején az igen, olvastam bitang jó. :D

Ha bármiről is rosszat írsz az első amivel betalálnak, nem olvastad, nem érted nem értesz hozzá. :D

KF(eri)C 2012.12.16. 22:44:41

Na én is lejutottam a moziba. Tetszett de küzdött néhány hibával.

A legnagyobb probléma a súlytalanság. Ez nem a film hibája egyébként de ettől engem még zavart. A gyűrűk ura után ez a törpés dolog elég érdektelen volt. Ha fordított sorrendben láttam volna akkor ez nem lett volna gond.

Senki nem hal meg. Van egy halom karakter nélküli törp és egy halom helyzet ahol meghalhatnak ezzel még jobban kihangsúlyozva a veszélyeket. Mit nem csinálnak? Nem halnak meg. Így a vége-felé ár nem is aggódtam értük, úgy is túlélik ha az eddigieket is. A legrosszabb ilyen Thorin meggyógyítása volt. Gandalf már olyan pro, hogy elég neki egy kézrátétel és még a farkas harapás is eltűnik. Meg persze a sólymos dolgot megint nem sikerült megmagyarázni pedig a könyvekben ez összejött.

A poénok háromnegyede nagyon fárasztó volt. Oké ez nem a gyűrűk ura jöhetnek a poénok. De ne ilyen animációs mese szintűek. Amúgy is kicsit abban érzi magát az ember a sok animált dolog miatt. A legvégén volt ennek a legalja. Az milyen fárasztó volt. És evvel fejezik be.

Viszont hangulatban hozta a gyűrűk urát, pörgősebb volt mint a kritikák alapján vártam; a Bilbo-játszó színész zseniális volt. Ha egy ilyen ember játszotta volna Frodót talán nem rühellném. A szaurun-os dolgokért meg külön pluszpont.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.17. 09:18:47

@KF(eri)C: a sosok, meg a halhatatlanság kérdése engem is nagyon foglalkoztatott.
Azokat a sasokat sokkal jobban kellett volna kihasználni, és rögtön nem lenne 3x3 órás az út, se itt se a LoTR-ben... :S

Tejföl von Danone 2012.12.17. 15:34:46

Én még nem láttam a filmet úgyhogy furcsa is hogy így próbálok válaszolni a videóra. De úgy tűnik nem olvastad a könyvet. A legtöbb hiba amit említesz (ahogy emlékszek) mind a könyvből fakadnak. A könyv ilyen. Egy nagyon egyszerű gyerekmese. Ha valaki előbb a LoTR-t olvassa annak nagyon nagy csalódás lehet a Babó (mert a Szobotka Tibor általi fordításban így jelent meg). Sokkal gyerekesebb nem annyira lehet beleélni magad, nem annyira magával ragadó, időnként kiszól a "gyerekhez".
Hogy példákat is mondjak:
Szauron a Babóban tényleg ilyen sejtelmesen van jelen, benne van a könyvben is, nem a gyűrűk urából emelték a filmbe.
A törpék a könyvben is ennyire jellegtelen amőbaként vannak.

üdv.:
Tejföl von Danone

KF(eri)C 2012.12.17. 19:35:35

@Tejföl von Danone: Az igen , olvastam elég feltünűő az elején :D

borisz 2012.12.20. 18:05:04

jajj. még lassítások is?
aggódom. én eleve abban bíztam, hogy 3 db 90-110 perces film lesz, feszesen, frankón, erre látom, hogy ez 170 perc. miért kell ezt?

örülök, hogy kitértél az egyik legnagyobb filmes debilségre ami létezik: a filmnek valóban meg kell állnia magában. nulla előismeret, utánaolvasás nélkül is működnie kell bármelyik filmnek, és kész.

Den91 2012.12.20. 23:05:20

Nem tudom, tetszett a film, a zene csudajó volt (főleg a stáblista alatt futó angol nyelvű :D), Martin Freeman tipikus hobbit. Ja, és a kobold király magyarhangja ugyanaz, mint a gungan főnöké a Baljós árnyakban :D
De ez a 3D dolog nekem nem jön be. Idegesítően erőlködnek vele, de a kamera fókuszál Bilbó arcára és minden más hót homály, noha azért látszania illene a többi dolognak is. A másik meg, hogy baromi jó megtudni, hogy milyen találós kérdéseket tett fel egymásnak Bilbó és Gollam, attól még azok a törpök ott fenn óriási nagy hepajba keveredtek, miért nem őket néztük? Amúgy pedig már a Gyűrűk Ura egyik részében (most hirtelen nem tudom, melyikben) már utaltak arra, hogyan találta meg Bilbó a gyűrűt, és akkor nem a fiatal, hanem egy jó 30 évvel idősebb Bilbó találta meg. Kicsit fura...

Asce 2012.12.21. 20:21:13

Heló!

Nekem nagyon bejött a film, ahogy elmondtad nagyon vicces volt, én nem hiányoltam a maradék 11-12 törp történetét...

egyetlen egy dolog volt számomra kritizálható, az pedig a völgyzugoly-ban történtek, akkor úgy éreztem mintha politikusokat hallgatnék, nem azért de az lehetett volna rövidebb is... Az is nagyon jó volt az elején a Bilbó házában történtek.

Viszont volt még 1-2 problémám a filmmel ,leginkább 2
[spoiler!]
szóval az egyik:
amikor lezuhantak a törpök meg bilbo a barlangbból az orkok tanyájára akkor volt ott fény, méghozzá nem kevés, kétségkívül az egész hely világított, viszont mikor a főellenség ellen harcoltak gandalf meggyújtotta a tobozokat és odahajította az orkoknak, namost az égő tobozok és a fáklya között szerintem a fáklya jobban világít... AKKOR MIÉRT FÉLTEK TŐLE?
2. nem azért de amikor a végén jöttek a sasok, tudom hogy ez egy kicsit érdekesen hangzik de ha középföldéről felkapták volna őket a sasok és elvitték volna őket a célhoz megspóroltak volna pár kihagyható csatát...

még valami: a barna mágus karaktere eszméletlenül tetszett egyszerűen vicces volt, és nem tudom hogy miért de szerintem ő volt a legjobb.

Lord Joe 2012.12.22. 00:30:55

Jöjjön egy ZOMBI:
A film nekem kifejezetten tetszett, néhány részét leszámítva. A legtöbb dologban amúgy igazad van, de kettővel vitatkoznék:

Egyrészt a 3*3 órát jól is fel lehet használni, mert ha a filmet 1*3-ban csinálnák meg, akkor tényleg kb. 3 törp elég lenne. Eddig én élveztem, és nem gondolom, hogy unalmas lett volna, de mint tudjuk... ZOMBI. Amúgy remélem, hogy a törpökkel személy szerint is kicsit többet foglalkoznak majd a filmek.

Másrészt:
Szerintem Azog kitűnő ellenfél. Ezt azért mondom, mert én magam, hagytam, hogy a film "magával ragadjon" (már amikor), és Azog jelenetei ilyenek voltak. Szóval nem igazán vártam egyetlen orktól se, hogy karakteres ellenség legyen (nem is lett), de az pont jó, hogy mekkora bazinagy, ronda és félelmetes, mert szerintem az. Igeneis, nekem tetszett, és szerintem para volt.
Amúgy pedig sajnos (mint a Star Wars prequel-ben - ahol szintén ZOMBI vagyok) elég sok dolgot vett át a film egy-az-egyben a Gyűrűk Urából, ami helyenkén nem jön jól (mint a SW-ban). Csak példaképp Azog és Thorin első csatája: Sauron és Isildur. Csak az a vicces, hogy EZ volt az izgalmasabb, pedig csak egy flashback volt...
Mindenesetre nekem bejött a film, hibái ellenére is.

+ amit muszáj leírnom, mert még senki nem említette, amúgy csak a sok baromság közül egy:
A végén ott állnak a hegytetőn, néznek KELETRE a Magányos hegyre, és MÖGÖTTÜK jön fel a nap...

Den91 2012.12.23. 17:55:05

@Asce: Én tudom rosszul, vagy a barlangban valóban nem orkok voltak, hanem koboldok? Csak nekem így volt meg a dolog és így már egy fokkal érthetőbb, miért féltek a tobozoktól az orkok :)

Mt91 2012.12.28. 16:58:43

@Den91:
Sziasztok!
Asce, bár tudom hogy nem kérdések voltak, de szeretnék választ adni a két problémádra. :)
Den91 jól mondja, hogy a barlangban tényleg koboldok voltak míg fenn a szirten orkok, viszont nem ez a döntő, hanem hogy Gandalf a vargok-ra kezdi dobálni a tobozokat. Amik bár legyenek bizonyos mértékig tudatos és gonosz lények még is csak vadállatok és nagyon is félik a tüzet.
A másodikra ismételten csak a könyvben találod a válasz. Bár megjegyzem számomra az egyik legnagyobb csalódás hogy megint "isteni csodaként" jelennek meg és ahogy feltűntek úgy el is viharzanak egy szó nélkül.
Pedig ha a könyvben leírtak kerültek volna a filmvászonra nem csak ez a látszólagos isteni beavatkozás tisztázódna le hanem a Gyűrűk Ura-ban való megjelenésük is.
Most pedig a válasz, a sasok Tolkien világába ugyan olyan értelemmel bíró lények mint az entek vagy emberek vagy tündék és nekik sem ahogy ent barátainknak nem parancsol senki. Ők is minden gonosz ellen küzdenek, de öröktől fogva feladatuk, hogy a hegyekben figyeljék és akadályozzák a gonoszt és nem kedves kis háziállatai ő Gandalfnak. Később Gandalf megpróbálkozik azzal a kéréssel hogy vigyék el őket távolabbra, de ezt a sasok vezére visszautasítja mert ott ahol nem ismerik őket az emberek nyilakkal lövik őket, ennek alapján nem is csoda hogy a hegyhez sem lennének hajlandóak elmenni ahol egy sárkány tanyázik.

Den91 2012.12.28. 17:24:26

@Mt91: Ez érdekes volt, köszi :)

Z.Z, 2012.12.29. 04:24:40

Érdekes módon engem pont az zavart, hogy néha túlságosan emlékeztetettet a Gyűrűk Urára (pl.: mikor Gandalf harcol a manó (Szobotka)/kobold (film) királlyal a hídon, nekem egyből Khazam-dúm ugrott be, illetve mikor Thorin a félig kidőlt fán megy az ork vezér elé, és közben felhangzik a Széltetei nazgul támadás dala), pedig én pont az eltérő stílusa miatt szeretem jobban The Hobbitot, különösen Szobotka és Tótfalusi Babó fordítását, mint magát a trilógiát. Azon meg majdnem felröhögtem, hogy az orkokat orkul beszéltették (Tolkien munkásságában kétszer fordul elő az ork nyelv, abból is egy a nemesített Fekete Beszéd (Black Speech), mégpedig a Gyűrűvers), pláne, hogy ez nekem leginkább az orosz nyelvre emlékeztetettet egy-két helyen, míg a nyelvészek szerint Tolkien a hurriták nyelvéből merített ihletett az orkok nyelvéhez.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2013.01.03. 13:29:29

Én a Hobbit-tól remek látványvilágot és egy hasonlóan jó történetet vártam... aztán lebetegedtem és nem jutottam el a moziba hogy meggyőződjek erről :(

Viszont elég ijesztő, hogy popkulturális utalásokat tettek egy olyan világban, ahol ezeknek semmi keresnivalójuk nem volna. Ráadásul a Gyűrűk Urában az fogott meg, hogy a film során ügyeltek az apróbb részletekre is.

<Jason> 2013.01.05. 11:12:16

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én még egy alapvető problémát emelnék ki a filmmel kapcsolatban, ami nem nagyon hangzott el:
nekem ez túlságosan UGYANAZ, MINT A GYŰRŰK URA. Az elején a hobbitoknál indul a sztori, megjelenik Gandalf, nagy utazásra invitálja a főszereplő hobbitot, aki elszegődik egy csapatba, ami hegyen-völgyön át megy, orkok támadásául esik, eljut a film közepe felé Völgyzugolyba, ahol kupaktanácsot tartanak és a tünde király segítségét kérik, GANDALF LEMARAD, szakadékok peremén egyensúlyoznak, lemennek a föld alá, ahol HIDAKON EGYENSÚLYOZNAK, a hobbit találkozik Gollammal, aki A KIVEZETŐ UTAT KELL, HOGY MEGMUTASSA, majd a kritikus pillanatban FELKERÜL AZ UJJÁRA A GYŰRŰ. Aztán megy tovább a történet, jönnek a sasok és mindenki megmenekül. Na, melyik filmről beszélek?

Néhol annyira GYU-ás, hogy fogtam a fejem.

Ja, és a kedvencem: még a fő logikai hiba is ugyanaz, mint a GYU-ban: tudniillik, hogy azok az adu ász óriássasok MÉG MINDIG NEM VISZI EL ŐKET A CÉLÁLLOMÁSHOZ. Ez már a GYU-ban is kellemetlen kérdés volt (minek kellett odáig elvergődniük, amikor a sasok ugyanúgy elvihették volna őket, mint odafele), de itt már egyenesen kínos és sokkal szembetűnőbb az előző trilógiához képest, amikor felszállnak a sasok hátára, akik ahelyett, hogy plusz fél óra repülés helyett egyenesen a célukhoz repítenék őket, leteszik hőseinket egy kényelmes kopasz hegycsúcson, ahonnan hogy-hogynem pont ellátni a 100 kilométerre levő célállomásig. Hahó, sasok, nem akartok minket kicsit tovább elvinni, ha már idáig elhoztatok? Itt már sajnos nagyon érezhető, hogy csak azért kellett így, hogy több film és több kaland legyen.

Ezzel együtt én imádtam, még jobban is tetszik, mint a GYU. Az elején FANTASZTIKUS a látvány, ajánlom mindenkinek 3D-ben!

<Jason> 2013.01.05. 12:37:39

* jav.: ugyanúgy elvihették volna őket, mint visszafele.

Egyébként, mivel visszaolvasva látom, szinte csak rosszat írtam róla, ezért kijelenteném, hogy amúgy imádtam ezt a filmet. Számomra a történet követhetőbb, mint a GYU-ban, nekem sokkal jobban átjön ez, hogy kevés szálon fut a történet, megfogható a főgonosz és izgi a küldetés. Úgy értem a GYU-ban végül is az volt a sztori, hogy el kell juttatni a gyűrűt a Végzet Hegyébe és az odafele való út, no meg a sok csata volt az, ami izgalmassá tette, itt viszont maga a végcél tűnik izgalmasnak, mert sokkal kevésbé tudhatjuk, hogy mi lesz a végén.

Z.Z, 2013.01.05. 17:44:28

@<Jason>: Az eredeti könyv is ilyen. A sasok meg beszélniük kéne, ahol megindokolják, hogy mért nem viszik el őket, de úgy látszik PJ-nek valamiért fóbiája a beszélő állatok. Ugyanis az óriás sasok az egyik valának a teremtményei. A hidas jelenet nincs a könyvben, az PJ találta ki.

<Jason> 2013.01.08. 16:43:55

Igen, közben utánanéztem, és a könyvben elvileg világosan meg van indokolva, miért nem viszik őket tovább a sasok. Nem is a történettel van bajom, csak szerintem a filmben ez egyszerűen hülyén jön ki... valahogy olyan látványos logikátlanság, ahogy NEM viszik őket tovább és nincs magyarázat. És úgy látom, nem csak nekem tűnt fel:D

Bluemotion 2013.01.08. 17:06:00

@Z.Z,: Én se olvastam a könyvet, de egy halandó nézőnek rögtön az jön le elsőnek, hogy miután megvacsoráztak, utána rögtön elvihették volna a sasok őket a célterülethez és megspóroltunk volna egy teljes részt. :)

Hunowar 2013.10.04. 14:11:42

Engem a fent említett dolgok közül mások is zavartak a hobbitban. Ahogy a "nagy" csapat megindul Hobbittiából középfölde elkezd körülöttük forogni szó szerint.
1: Nem tudom mióta fetrengtek azok a kőóriások már ott, de hogy éppen pont akkor esnek egymásnak amikor "hőseink" kb 5 percig bent vannak a területükön már túl erőltetett megoldás volt, az már csak hagyján hogy mi volt az amitől összevesztek, mert egész addig hozzájuk mérten kb pár lépésre fetrengtek egymástól.
2: Mindjárt ezután bemenekülnek egy barlangba, amit pont akkor kell megfúrniuk a koboldoknak, most nem értem kiszagolták a törpéket legalább 10 méter kő mögül, vagy mivan??? jó tuti nem fürödnek sűrűn, de ehhez már kell egy szaglószerv.
3: Naná hogy azon a napon érnek az asztalkához, amikor rásüt a fény évente egyszer, tudatosan mentek oda pont akkor persze... vaagy, lehet az ősök látták a jövőt, de akkor látták volna előre a sárkányt is... áá nem tudom megmagyarázni :O

Na ezeket tudnám még sorolni kb minden percre jut egy ilyen a filmből, toleráns vagyok a hibákkal szemben, de ez már sokkk volt!!!

De az amit sosem fogok tudni megbocsátani azok a nyamvadt sasok! Minek kellettek ezek bele?? Kényelmes megoldás ennyi! ha végképp beüt a gebasz a hősöknél Tolkien papa nem filózik sokat segítségül hívja Gandalfot a pillangókkal suttogót és már jönnek is a hormonkezelt sasok. Ééés még ezt is tudja űberelni azzal, hogy nem tudja már elvitetni magukat ahhoz a hülye hegyhez ááá hát akkor vége is lenne ráuszítana 4 sast a sárkányra ő meg alá lőne egy gandalfnovát, a törpék átalakulnának Dagobert bácsivá és vége.
Jelzem ezekkel a sasokkal a gyűrűk urát is le lehetett volna zárni hamar, ha már úgy is elrepültek oda. A sas fölé repül beledobja Frodót a gyűrűvel és job done.
Ezek a dolgok senkit sem zavartak nem értem.
Végső konklúzió: Minek kellettek sasok?!??!?
süti beállítások módosítása