HTML

Hollywood Hírügynökség


Egy hétrekész (mainstream) filmkritikai platform, ami messze nem olyan komoly, mint a mondat első fele. További információért olvasd el az Ars Poetica-t.



A "Macsó mozi"ról - Expendables

2010.04.21.

Emlékeztek még az igazi macsó filmekre? A robbanásos motoros géppuskás helikopteres filmekre? A klasszikus maszkulin mozik millióira, amik központjában mindig egy kigyúrt vadállat állt, aki történetesen érző lélek és nem ritkán frissen megözvegyült családapa is? Aki hátat fordított a katonai kiképzésnek, de vissza kellett térnie, csak egy, utolsó küldetésre. Akinek annyi tulajdonsága volt, mint végtagja? Aki családját megbosszulva gond nélkül leölt kétszáz családapát egy tompa menza késsel?

Én emlékszem. Gyönyörű gyermekkor volt.

Voltak idők, mikor Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, és Jean Claude Van Damme menők voltak, nem viccek. Amikor felnéztünk rájuk, mert földi titánokként tetszelegtek, akik képesek voltak egyedül végezni egy képzett félkatonai bűnszövetkezettel, általában maximum egy, mozgást nem korlátozó, épp elég lassú vérzést eredményező golyósebet kapva. Filmjeik bugyuták és tucat filmek voltak, de mégis mind láttuk őket. Volt bennük valami archaikus gyönyör.  Egy a sok ellen, kegyetlen bosszú, megállíthatatlan erő, rideg profizmus, ezek mind olyan elemek, melyek rettentő tesztoszteronhullámként csaptak le a nézőkre, de mégis könnyen azonosulhattunk vele. Ki nem álmodozott arról, hogy egyedül tönkre téve egy német terroristacsoportot fél konokul elkacaghassa:

Yippie – ka – yay motherfucker!

(a félig meddig) Viccet félretéve, olyan ostobák voltak ezek a filmek, hogy öröm volt nézni. Nem volt bennük semmi komplikált, semmi mély. Bumm Bumm Bumm - robbanás - jó nő - The End. Ennyi volt az egész. Bár manapság már alig készülnek ilyen alkotások, szerintem a stúdiók lebecsülik a nosztalgikus értéküket. Tudom, hogy a nyolcvanas – kilencvenes évek férfi ideáljai ma már húsagyú vandáloknak lettek titulálva (valljuk be, nagyrészt jogosan), de néha nem rossz elgondolkozni, milyen egyszerű is lehetett, amikor egy férfi az izmaival, a golyóival és a helytállásával lett az, ami. Míg a mai férfikép úgy egyensúlyozik a még nem nőies és a már nem macsó között, mint egy másnapos kötéltáncos, voltak idők, mikor egyszerűen egyszerű volt férfi hősöket kreálni. Elég volt a szájukba olyan szövegeket adni, mint:

Bírlak téged, ezért foglak utoljára megölni.

És kész. Primitív, leegyszerűsített,de olyan erőltetetten maszkulin, hogy az már drámai. Szórakoztató korszak volt filmtörténelmünkben, annyi száz. Mára alig maradtak ilyen színészek, esetleg Jason Statham az, akit klasszikus faszagyereknek lehetne nevezni. De nolám. Mi ez? Sylvester Stallone filmet rendez?

Úgy ám, méghozzá pontosan azt a nosztalgiát célozza meg, melyet fent mutattam be. Ez alkalomra összegyűjtötte az összes (!) menőcsávót akit még mozgásra lehet bírni. A névadó különleges alakulat tagjai: Sylvester személyesen, Mickey Rourke, Jet Li és igen, Jason Statham. Szerepel továbbá Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Danny Trejo és Steve Austin.

Most hagyom, hogy kicsit mindenki kiröhögje magát. De igen, egy igazi 90es évekbeli akciófilm készül jó egy évtizeddel a stílus halála után. Dörzsöljük a mancsunkat, ez nagyot fog szólni.

 


Címkék: sylvester stallone jason statham mickey rourke expendables

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hollywoodhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr981940296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2011.05.23. 08:33:25

Kövezzetek meg, de 3x láttam a filmet, Danny Trejo-ra nem emlékszem... Gyorsan meg is néztem az imdb-t, és nincs a cast-ban.

Logicka 2011.05.23. 09:06:04

@A nép fia: Igazad van, nagy lelkesedésemben ezt elgépeltem.
süti beállítások módosítása