HTML

Hollywood Hírügynökség


Egy hétrekész (mainstream) filmkritikai platform, ami messze nem olyan komoly, mint a mondat első fele. További információért olvasd el az Ars Poetica-t.



Egy gondolat a rossz filmekről

2010.04.09.

Itt egy gondolat: Abba kéne hagyni a szar filmek nézését. Miért? Elmondom.

Van egy haverom, András. Azért András, mert tanulmányaim során az összes matekkönyvemben, minden szöveges példában, mely antropomorf egyénekkel foglalkozott, András volt az első karakter. Ha lenne több barátom, Bélának és Cecíliának hívnák őket. De most csak egy haverom érdekes. Ezért ő az András. Aki szerette nagyon a Transformerst.

András olyannyira szerette e kedves gyermekkori játékszériát, hogy amikor meghallotta, hogy film készül belőle, elment, és rögvest megnézte. Nagyot csalódott András, a film egy kaotikus patrióta ballada lett az amerikai katonasághoz, egy leheletnyi Megan Foxal. Mégis rendesen szerepelt a kasszáknál, mivel sok, Andráshoz hasonló nosztalgiázni vágyó ifjú ment el megnézni. A sikert meg kellett lovagolni, így jött is a második rész, és András, bár tudta hogy szar lesz, csak azért is elment megnézni, hátha szeretett gyermekkori játékait ezúttal jobban megbecsülik. Bizony nagyot tévedett, a második film még borzalmasabb lett, mint az első. Emellett viszont 836 millió dollárt hozott a készítőknek. Miért hülye András?

No hát  András azért hülye, mert tudta, hogy rossz lesz a film, mégis elment megnézni. Jön is a Transformers 3 (ismét Michael Bay "rendezésében"), szegény jó John Malkovichal a szereplőgárdában. Miért? Mert az egyértelműen baljós előjelek ellenére mindenki beült megnézni a kettőt, így sikeres lett az a film, ami 3 díjat nyert a legrosszabb filmek versenyén.

Legrosszabb film

Legrosszabb forgatókönyv

Legrosszabb rendező  

836 millió dollár.

Írjunk most magunknak egy szöveges feladatot. Ha meg akarjuk menteni magunkat attól, hogy a szemünk előtt tegyék tönkre gyermekkorunk ikonjait, ha azt akarjuk, hogy több minőségi film keletkezzen és kevesebb minősíthetetlen tucatfilm, ha akarjuk támogatni a jót és büntetni a rosszat, ezzel egy reálisabb képet alkotni a kortárs filmekről, és talán elősegíteni a jövőbeli minőségi javulást, akkor ne menjünk el megnézni a rossz filmeket. NE. Ne adjunk pénzt a selejtes munkáért. Ha nagyon érdekel, töltsük le ingyen. Ne adjunk nekik pénzt. 0 azaz 0 pénzt.

Egy pillanatra gondoljunk bele, milyen lett volna, ha András és a hozzá hasonló rajongók (névlegesen Béla és Cecília) nem mennek el megnézni a Transformers 2.-t. A film 3000 dollárt hoz a kasszáknál, teljes bukás. Meglehet, hogy ennek fényében a 3 már összeszedné magát és a bukást helyrehozandóan megpróbálna élvezhető lenni.

De hát ha előre lehet tudni, hogy így is úgy is mindenki megnézi majd, minek erőlködni.

Én személy szerint a harapós autókért aggódok. Ovis koromban volt divat a játék, mindenféle vagány járművek (vadászgép, terepjáró stb) voltak, hatalmas fogakkal a motorház belsejében. És így lehetett nyitogatni és akkor harapott és váo. Egy ovisnak ez a lehetőségek netovábbja. Szeretettel gondolok vissza azokra az időkre, és ha készül egy film róluk, amit Michael Bay rendez én istenúgyse nem fogok elmenni megnézni. Michael Bay nem kapja meg a zsebpénzem. Tanuljon meg rendezni előbb.

 

Csak egy gondolat.

 

 

Címkék: arany málna transformers 3

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hollywoodhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr11907777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lizzy_Rehv 2012.04.05. 16:39:07

Helló! Na szóval. A rég elfeledett e-mail fiókom legaljáról nagy nehezen előkerestem a hozzászóláshoz szükséges beléptetőkódot, mertugyanis szeretnék hozzászólni bár az esélye annak hogy valami reakciót erre kapjak kisebb, mint drága Májkül Béj rendezési tehetsége. De akkor is elmondom, hogy

Könnyű azt mondani. Mármint, hogy hagyjuk abba a szar filmek nézését. Mivel te is a Transformerst hozod példának hát akkor maradjunk ennél. Én speciel zsenge 21. életévemet töltöm, és meg kell mondjam nekem a Transformers mint egy régi játék semmit nem mondd, én legóztam na, nekem ez kimaradt (vagy csak nem emlékszem rá). Szóval én azért menetem el megnézni mert láttam a trailert és azt mondtam, nos ezt is látni kell. Aztán láttam. Voltam vagy mennyi is? Mikor jött ki? Franc se tudja ha érdekel számolj utána, most nem ez a lényeg hanem az, hogy részemről a rendezés mint olyan volt az utolsó dolog amit figyeltem rajta. Akkor és ott nekem elég volt az a szép Mustang rendőr autó meg a Camaro meg a látvány. Most, akárhány év múlva, amikor végre kezdek rájönni hogy egy filmhez nem elég a látvány, történet is kell és ilyen filmek léteznek is, nem csak halvány reményképként, hanem igazán ott vannak valahol az interneten/boltokban, mélyen eldugva, most kezdek rájönni hogy az a film tényleg szar.
Na de ezt mindenki tudja. A kérdésem az, hogy én, mint egy teljesen átlag lány, akinek tökre fogalma sincs a filmekről mint művészetről (nem úgy mint neked például) hát én honnan tudjam mit nézzek meg? Mondtad egyszer, kezdjünk el hallgatni a kritikusokra. Na de melyikre? Most már okos vagyok, és rád például hallgatok mert sokszor egyetértettem veled a múltban, hát bátran bízom magam rád a filmválasztásban (legtöbbször). De rajtad kívül? Olvastam már kritikát, és mondták már szerintem jó filmre, hogy teljesen szar, meg olyan filmre amit én cseppet sem élveztem, hogy úristenezmilyenjó. (Biztos velem van a hiba. Biztos.) Régóta tudom, hogy az hogy egy film híres és sok pénzt hozott semmit nem mondd el arról, hogy ez most tulajdonképpen JÓ-E. (Lásd csillogós vámpíros, autópornós filmek) De akkor honnan a fenéből tudjam hogy most érdemes e megnézni vagy sem. Töltsem le, aztán ha jó, nézzem meg moziba is, nesztek én támogatom a filmet 1500 forinttal? Vagy mi legyen? De tényleg. Úgy értem, persze én is egyetértek ezzel, ne nézzünk szar filmeket, francnak se kell még több a szarból, bár kitartóan próbáljál ömleszteni ránk. De most megint hatmillióan fogunk beözönleni a mozikba amikor kijön az Avengers mert mind kíváncsiak vagyunk rá, valljuk be, hatásos volt a sok teaser meg trailer és igenis akarjuk most rögtön és el fogunk menni a premierre is, és megnézzük. És ha szar lesz és mindenkinek elmondjuk hogy szar lett akkor is megfogják nézni a filmet mások is, mert ők is kíváncsiak, hogy tényleg olyan szar-e (ami NAGYON remélem, hogy nem lesz.) Honnan lehet tudni, hogy egy film igazán tetszik-e a népnek? Oscar? Nem. Bevétel? Nem. Színészek? Nem. Rendezők? Az sem garancia. Akkor mi? Hogy mennyien veszik meg a film után a főszereplők arcával telenyomott ágyneműhuzatot meg kispárnát? Vagy a DVDt, amikor a kalózkodás a karrierje csúcsán van? Meg amúgy is 6000 forintnál kezdődik egy új film, kinek van erre pénze, nekem biztos nincs, gyakornoki fizu mellett. Nézzem az IMDB toplistáját? Az a szánalom Alkonyat valamelyik része úgyis benne lesz az első tízben, ott sem azok szavaznak a filmekre akik értenek is hozzá, hanem aki látta, akinek tetszik, aki rajong érte. Persze 10-20 év múlva látni fogjuk már, hogy mi volt az igazán jó film, mert az fennmarad, kult film lesz, mint most egy Keresztapa.

Jó, addig eljutottam, hogy nem nézek meg feltétlenül egy Michael Bay filmet mert nagyon esélyes hogy szar lesz, de ez egy film. egy rendező. Mi van a többi 200-zal? Megnézzem-e moziban a Feláldozhatók II-t, csak azért mert olyan optimista vagyok, hogy azt hiszem, ha összehoznak ennyi fenegyerek állatot egy filmben, csak lesz ott más is mint golyók és vér? Mondjuk egy jó kis történet? Esetleg? Vagy túl sokat kérek?

Oké ez kicsit hosszúra sikerült, bocsánat.
Amúgy így mellesleg megjegyezném, hogy effektíve rajongód vagyok ám, legalábbis szeretem a vblogodat is, ehető formában tálalod a filmkritikákat, nem unalmas hanem pörgős (hiperpörgős; csodálom hogy bírod szusszal, eltelt pár nap míg meg is értettem amit mondasz, nem csak bámultam a képeket, de ez így van jól), kellően eszement, nem is beszélve eme korai írott fajtáról, még ez is kiválik az eddigi akármelyik filmkritikáról, amit olvastam, szóval, csak így tovább.
süti beállítások módosítása