HTML

Hollywood Hírügynökség


Egy hétrekész (mainstream) filmkritikai platform, ami messze nem olyan komoly, mint a mondat első fele. További információért olvasd el az Ars Poetica-t.



Top 10 legfontosabb film az életemben - 100 VIDEÓ!!!

2013.04.20.

Címkék: ponyvaregény nagy hal blues brothers dogtown space jam hatalom árnyékában zoolander requiem egy álomért tavasz nyár ősz tél tavasz interstella 5555

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hollywoodhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr975236701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cucuminator 2013.04.20. 20:39:52

Érdekes lista, az első helyezett váratlanul ért.
Az én csöppnyi tizenhat éves életem alatt ezek a filmek voltak rám legnagyobb hatással, a teljesség igénye nélkül, és sorrend sincsen:

Amerikai szépség:
Annyira megfogja az életet, hogy azt nem lehet szavakba önteni.

Ponyvaregény-Kutyaszorítóban:
Mindkettő az eszméletlen dialógusok miatt. (Érdekesség: Ráadásul most olvastam el a Ponyvaregény forgatókönyvét, és megelevenedett előttem a film. Olyan volt mintha újranéztem volna az egészet.)

Mechanikus narancs:
Ez a film vett rá igazán arra, hogy "moralizáljak", elgondolkodjak miről is szólt igazán, ráadásul szájbarágás nélkül. Hálás köszönet érte!

+1
Nem kedvenc, de fontos film az életemben a 8mm Nicolas Cage-el. Ez a film döbbentett rá a világ mocskára, ráadásul a tizenhárom éves énemet nagyon lesokkolta. Azóta jóval óvatosabb vagyok.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.20. 21:56:52

Ilyen listám nekem is van fejben, rengeteget gondolkodtam már rajta :) Igaz, az enyém csak 4-ből áll, de azok valóban nagyon meghatározóak voltak. Rajtuk kívül rengeteg film van, ami fontos és igazi értékkel bír, de ez a négyes kiemelkedik:

Jurassic Park - az egész életemet meghatározta, vagy 50x láttam és itt döntöttem el, hogy paleontológus leszek. Bár nem lettem, de emiatt mentem reál szakos gimibe, emiatt lett belőlem biológus :)

Beépített szépség - Ennek a filmnek köszönhetem a filmek iránti rajongásomat. NE, ismétlem NE kérdezd, hogy miért.

50 első randi - Máig az egyik legjobb romantikus filmnek tartom az idióta Sandler-poénok ellenére is. Akkor hatott rám, amikor a legkiszolgáltatottabb voltam: kamaszként.

A sötét lovag - (a Mementoval karöltve, de egynek számolom) ezeknél a filmeknél döbbentem rá, mennyire jó filmkészítő Nolan és azóta is ő a "példaképem" abban az alternatív álomvilágban, ahol éppen filmeket írok és rendezek és jól megy a szekér :)

Ezeken felül tényleg rengeteg más film is van (Nevem: Senki, Terminátor 2, vagy a Gladiátor) de ezeket inkább "csak" mocskos jó filmeknek tartom és mivel sokszor láttam őket, nyilván sokat hatottak is rám :)

G. Attila · http://hatarontul.wordpress.com/ 2013.04.21. 03:55:55

Összeszedett foglaló volt. És el is gondolkodtatott; vajon nekem melyek lennének. Ezért is örülök a felszólításnak; így kicsit én is tisztába tudom rakni magamban a számomra fontos filmeket. Kronológiai sorrendben...
Tom és Jerry. Az, hogy apummal együtt néztük, kisgyermek koromban, eléggé meghatározó élmény volt... Kinek tetszik, kinek nem. Jó, hogy nem film, de basszus, húsz évre rá, még mindig megnézek egy részt, ha elkapom :).
Gladiátor. Nagyon sokáig a kedvenc filmemnek kiáltottam ki, és mi tagadás, az is volt. Minden történelmi pontatlansága ellenére, az első karakterdráma, ami a filmekhez vitt olyan szinten, hogy nem csupán látni, hanem érteni is akartam.
Az utolsó szamuráj. Az mellett, hogy családi vonatkozásban soha el nem múló kedvenc, olyan érzés jött át a filmen, ami teljesen új volt. Arról nem is beszélve, hogy a keleti filozófia iránt ez után a film után kezdtem érdeklődni.
Véres gyémánt (vagy gyémántok? Nem tudom biztosan) Nem tudok mit mondani rá, valahogy eszembe jut. Hogy miért meghatározó, nem tudom, de az.
Rock'n'Rolla (magyarul a spíler?) Nem hiába van itt. Kicsit reggel van ehhez, nem is tudom kifejteni, de azért... Utána tele voltam tesztoszteronnal, és azóta is, akárhányszor megnézem
Utána... Nem tudom, még pár évet várni kell, Thank you for smoking, Becstelen brigantik... De ugyaqnúgy A kegyetlen játékok, Ötödik elem, Fight Club, Peaceful Warrior (!)... Sok film volt rám hatással. Mivel nem vagyok olyan szinten elkötelezett híve (elnézést, ha rossz a szóhasználat) a filmeknek, mint Gergely, nem tudom. De a hatás vitathatatlan.

Cemu 2013.04.21. 08:23:07

Mindig nézem a videókat,de még csak most először szólok hozzá.
Számomra talán nincs is olyan film,ami hatással lett volna egy-egy korszakomra.
De talán a Donnie Darko az egyetlen olyan film,ami hatással volt rám filmművészeti szempontból.Ez a film egyszerűen zseniális.Ráébresztet arra hogy egy-egy film mély jelentőséggel bír.A Donnie Darko előtt megnéztem egy filmet,meghúztam a vállamat és letudtam a film elemzését.De azóta meg akarom érteni,ki akarom vesézni a filmeket.
A másik nagy kedvenc filmem,ami nem volt ugyan hatással fejlődési ciklusomnak,csak egyszerűen zseniális filmnek tartom.Az a Nem vénnek való vidék.Hát ez a film hihetetlen jó.Teljesen realisztikus és nincs happy end,és igen nem is kell minden filmnek boldog vége lennie.Ugyanúgy mint a való életben,ott se mindig a jó győz,és a végén
kézen fogva elugrándozik a szerelmével.

Den91 2013.04.21. 13:17:31

Azt hiszem, időrendben (legkisebb koromtól indulva) a Robin Hoodból azt tanultam meg, hogy nem működik, ha egy ember (szűk társadalmi réteg) a többin élősködve éli világát. A Gyűrűk Urából azt, hogy a képzeletedet senki nem veheti el tőled, valamint tök mindegy, milyen gyökerek próbálnak lehúzni, csak az számít, hogy te mennyire vagy erős és mennyire akarod a saját utadat járni (Denethor és Faramir). Az Utolsó mohikán és az Utolsó szamuráj pedig a hódítók elborult önhittségére hívta fel a figyelmem és arra, hogy nem mindig az az egyetlen helyes út, amit én látok. A Requiem egy álomért egy nagyon komoly öngyi-depi napot adott nekem és rájöttem, vannak olyan dolgok, amikhez betegesen ragaszkodva elcseszhetjük az életünket. A Dorian Gray az emberek megítélésében segített baromi sokat, a Battle Royal pedig elérte, hogy ne tudjak megszólalni hosszú percekig a döbbenettől. (ritka eset :) És rávett, hogy elgondolkodjak: vajon én hasonló helyzetben mit tettem volna? Azóta sokszor felteszem magamnak ezt a kérdést mással kapcsolatban is. Asszem most hirtelen ennyi jut eszembe :)

TeddyRebel 2013.04.21. 14:18:49

Az alapok: Ponyva regény, Harcosok klubja.
Mátrix (csakis az első rész)
Watchmen
Zeitgeist filmek, Villanykörte összeesküvés (ezek dokumentum filmek)
A boldogság nyomában

Anett 1995 2013.04.21. 16:13:05

Én sem sorrendben írom, csak ahogy eszembe jut:
1. Egy kosaras naplója- ez is olyan lehet, mint az egy requiem egy álomért, mert ez is drogosokról szól. Anno elrettentésként néztük az iskolában és engem kelőképp sokkolt is, főleg mivel ez igaz történet alapján készült.
2. Star Wars, Ötödik elem, Vissza a jövőbe -ezek azok a megunhatatlanok, amik megszeretették velem sci-fi-t.
3. Vígjátékból: A nekem 8 és a Bájkeverő, mert viccesek és mondani valójuk is van
4. Az Ezeregy éjszaka meséi és a Csillagpor, ezek az adaptációk vettek rá engem, hogy elolvassam ez eredetit és csillagpor írója az egyik kedvencem lett, és még az eredeti után is azt mondom ezek pluszt adtak a történethez.
5. A death note film, ami a japán színészek néha fura játéka ellenére nagyon jó lett
6. Az utolsó amit megemlítek az A legyek ura, ami engem fiatalon 12 évesen teljesen sokkolt és ott megfogadtam, hogy többé nem nézem meg (persze nem volt szerencsém, mert egy évre rá kötelező olvasmány volt), de én ezt azért sorolom ide, mert olyan nagy hatással volt rám, hogy még most is megborzongok, ha rágondolok. Ezt a filmet én a világ legjobb horror filmjének mondanám, mert egy horror akkor, ijesztő, ha hiteles (nem akkor ha a vér 6 méter sugarú körben spriccel) és ez a film mondott nekem valamit az emberi természet sötétjéről, ami már gyerekként is bennünk van(nomeg miután szarrá elemeztük a történetet még meg is ismertem a fenevad igazi arcát:)). Nekem ezek voltak, amik eddigi rövid életemen alakítottak egy kicsit, vagy legalábbis momentán ezek jutottak eszembe.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.21. 19:17:05

Nagyon tetszik, hogy egyedi a lista, minimális kötelezővel (Ponyvaregény, és slussz).

Saját listám majd jön, át kell gondolni rendesen.

NemNick 2013.04.21. 21:58:04

ÉÉÉÉÉÉÉÉS a Daft Punk! Azt az albumot (Discovery) imádtam. A klipeket is - ami aztán átvezetett az Interstella-hoz. (Az megvan, hogy az 5555 az az alcím rövidítése - négy S betű?)
Ami amúgy nem fogott meg :D

És engem is az indított el az elektronikus zene felé. A Kraftwerk, mint origó, egy érdekes, de furcsa kísérletezgetésnek tűnt mellette.

Ami durva, hogy mikor először meghallgattam, egyből a Tron ugrott be, pedig akkor még nem is tudtam a srácokról semmit...

Máig megvan az a kazi, a jogtiszták egyike :)
Be is rakom, ma estére, a melóhoz pont jó lesz :)

Dosi 2013.04.21. 23:28:14

Megmagyarázni nem fogom itt hogy mi miért, mert akkor nagyon hosszú lenne ez a komment, de azért szeretném megosztani veletek. Különbséget pedig nem nagyon tudok tenni köztük. :)Ezek mind részei az életemnek, de csak pár befolyásolt. :D
Totoró, A vándorló palota, A 200 éves ember, A mesterséges értelem, A harcosok klubja, Brian élete, Bazi nagy görög lagzi, A házinyuszi, Út a vadonba, Sweeney Todd, Alíz csodaországban, Végtelen történet, A kárhozottak királynője, Vízkerszt vagy amit akartok, Amelie csodálatos élete, Irány Eldorádó, A gyűrűk ura, Harry Potter, Sin City, Az élet értelme, Az időgép szb... most hirtelen ezek jutottak eszembe, de túl sok van...Gergő nem is értem hogy bírtad ezt 10re lecsökkenteni... :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.22. 09:08:26

tényleg a top 10 az felsorolás, vagy sorrend is??

Tóth József 2013.04.22. 14:38:55

A The Cable Guy volt Ben Stiller első rendezése még '96-ban. Úttörő film volt annak idején és nem picit volt jobb, mint a Zoolander...:)

ThisIsMyDesign 2013.04.22. 16:57:23

Én sem magyarázom inkább:)- A tégla, Száll a kakukk fészkére, Amerikai história x, Spirited Away,stb amik leginkább megragadtak...

dancingteeth 2013.04.22. 21:33:37

Nehéz lenne most mindent összeszedni, ami valaha fontos volt nekem. Egy részére már nem is annyira szívesen emlékszem vissza.
Amelyek a filmekhez fűződő viszonyom alakulásának szempontjából mérföldkőnek számítanak, azok időrendi sorrendben: Star Wars, Jay és Néma Bob visszavág, Nyolcadik utas a halál, Ponyvaregény, 2001 Űrodüsszeia.
Amelyek az érzelemvilágomra leginkább hatással voltak:
Harcosok klubja (szerintem Gergő videókritikája kimeríti azt, hogy miért)
Volt egy magamba forduló korszakom, amelynek talán a legmeghatározóbb filmje a Nosztalgia volt.
Ennek (bár eléggé csöpögős, nyáladzós, vernyákolósan melodramatikusnak tűnhet) egyetlen film egyetlen képkockája vetett véget. Úgyhogy én mai napig szerelmes vagyok ennek a nőnek a tekintetébe. Sajnos, mint az a képen látszik, kapcsolatunk elmélyülése erősen nekrofília lenne.

splatterpictures.files.wordpress.com/2011/04/whitezombie21.png

Ez aztán olyan láncreakciót indított el, amelynek következtében létrejött a mostani önmagam.
Úgyhogy elmondhatom, hogy nagy hatással voltak rám egyes filmek.

Tóth József 2013.04.22. 21:36:17

00. Amerikai pszicho (2000)
01. Truman Show (1998)
02. Casino (1995)
03. Ace Ventura (1994)
04. True Romance (1993)
05. Candyman (1992)
06. Romper Stomper (1992)
07. Jacob's Ladder (1990)
08. Communion (1989)
09. Batman (1989)
10. Hellraiser (1987)
11. Evil Dead (1981)
12. The Exorcist (1973)
13. A Clockwork Orange (1971)
14. Jailhouse Rock (1957)

Természetesen a lista nem teljes és nincs sorrend, így is csaltam...temérdek fontos és klassz film van - lehetetlen csak 10-et írni:)

Tóth József 2013.04.22. 22:44:51

@Anett 1995: A Legyek ura egy vegytiszta dráma...semmi horror nincs benne:))

Bornyitó 2013.04.23. 00:09:26

The Pianist- mitől lehetne egy film még megrázóbb? pakoljunk bele sok Chopin-t

Apoqalipse now- csak egyet mondok:Wagner- A walkürök lovaglása- jelenet

Akira- japán kisfiúként magam is lennék motorosbandavezér mutáns-tisztaenergialény

Blade Runner- Ridley Scott+ Vangelis= hutyutyu!
The Lion King- ha csak meghallom Hans Zimmer valamelyik témáját már sírok

Jesus Christ Superstar- sok eretnek gondolat fűszerezve egy kis sikítós klasszik rock-al, ki ne szeretné?

Spirited Away- hey hát az csudajó világ!! (Hayao Miyazakitól amúgy minden)+ Joe Hiashi

Most hogy végiggondoltam az abszolút meghatározó filmélményeimet, feltűnt, hogy a zene egy filmben nekem abszolút meghatározó. És amikor találkozik a nagyszerű rendező és a csodálatos zeneszerző számomra ott jön létre a csoda. A filmzene is legyen tökéletes és önálló, engem így lehet levenni a lábamról.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.23. 08:43:15

@Tóth József: nem is kicsit csaltál, 15 film egy 10es listán. ;)

@Bornyitó: "japán kisfiúként magam is lennék motorosbandavezér mutáns-tisztaenergialény" ezen besírtam akkora duma. :D

Herr Aurél 2013.04.23. 16:56:11

1. Leon a profi
2. Életrevalók
3. Forrest Gump

Nos a Leon a profi az egyetlen film ami megsiratott a magam módján :)
Az Életrevalók az utóbbi évek szerintem legjobb filmje, nagyon fontos témát boncolgat, vicces ugyanakkor elég komoly film.
A Forrest Gump meghát na... látni kell.
Ott van még persze a Star Wars, amit nem is tudok listába rakni, elvégre egy életérzés nem egy film :D
Az Ördög ügyvédje is király de nem lövöm le a poént XD
Ja és persze ott van az egyetlen magyar film amit szeretek (na jól van Indul a bakterházon kívül)a Sose halunk meg. Gyönyörű.

Anett 1995 2013.04.23. 19:48:46

@Tóth József: Bocsi, teljesen igazad van. Műfajában tényleg dráma, úgyhogy javítom magam. Mondjuk azt inkább, hogy A Legyek Ura jobban megzavarta a lelki nyugalmamat illetve ijesztőbb volt szerintem, mint egy horror film.:)

Tóth József 2013.04.23. 20:30:50

@Anett 1995: Értem mit mondasz. Amúgy a lelki nyugalmad megzavarásáért a némi thriller hatás is közrejátszhatott, mert a drámai ív mellett van benne thriller is; a kaland vonalat meg magyarázni sem kell...nem is olyan vegytiszta dráma ez A Legyek Ura:))

joeytempest 2013.04.24. 20:22:49

Annyira örülök, hogy a Nagy Hal is bekerült!
Nekem is egyik legmeghatározóbb filmélményem. Szerintem Burtonnek legjobban sikerült (vagy legalábbis engem legjobban megérintő) műve. És valahogy senki nem akarta ezt a nézetemet osztani eddig.
(Ez pedig a bloggal kapcsolatban nem az első ilyen meglepetésem!)
Csak így tovább! Nagyon jó, amit csinálsz!
És boldog videófordulót!

cornelius c. 2013.04.24. 20:24:54

gratula gergő. korrekt vagy és van 1-2 film amit nem is láttam. 10 film? nehéz. magam is kedvelem a filmeket, emiatt inkább azt a kérdést tenném fel hogy minden idők 5 legnagyobb rendezője ki lehet. fellini alap, kuraszava alap, hitchcock, sam peckinpah és kubrick. ezek talán azért a legnagyobbak mert bármit nézhetsz tőlük az ott van. a B szekcióban carpenter.
10 film? a full metal jacket tuti ott lenne...hát ja...

Cucuminator 2013.04.24. 21:32:57

@cornelius c.: Nem kötekedésből, de szerintem Hitchcock-ra azt mondani, hogy bármit megnézel tőle az ott van szerintem nagy túlzás. Sajnos eddig négy filmjét láttam, és abból kettő igazán jó volt, egy tűrhető és egy pocsék. (Mostanság tervem majd pótolni az elmaradásaimat tőle.)

Kubrickra viszont tényleg teljesen igaz szerintem.

Vhattafaka 2013.04.25. 10:47:57

Sok kedvenc filmem van, de kettő jut most eszembe, ami igazán hatással volt rám. A Szakasz szerintem egy nagyon megrázó film,
és Ghandi ami elképesztő, nem mint film van hatással, hanem maga az életút, és hogy ez így be van mutatva egy filmben, és komoly szemléletváltozáshoz vezetett ennek az alkotásnak a megnézése, mivel el tud gondolkodtatni 1-1 jó film vagy téma.

cornelius c. 2013.04.25. 21:05:14

@Cucuminator: lehet találni kevésbé nézhető filmjét, de sok filmet termelt így lehet benne találni olyat ami kevésbé nézhető. mégis korszakot teremtett a magas szintű, populáris, feszültség és psziho-horror műfaját. szóval nekem hitchcocknak ott kell lennie az ötösben. a plusz egy: egy orosznak is ott kell lennie, de nem tudom kinek... nézz fellinit és kuraszavát... mert azok rendezők...

Cucuminator 2013.04.25. 21:40:38

@cornelius c.: Hitchcock tényleg nagy újító volt, ha ő nincs, akkor szerintem sok későbbi klasszikus nem készült volna el. Fellinitől több filmet is láttam, de igazából csak az Amarcord volt ami igazán tetszett. Még az Országúton-t tartom kiemelkedőnek tőle, de tőle is sokat kell még pótolnom (a Cabiria éjszakáit és az Édes életet viszont szörnyen untam, de legalább jót tudtam aludni az utóbbin, lehet pár év múlva jobban fog tetszeni).
Kuroszava is tervben van, a Hét szamuráj nagyon tetszett.
Ha orosz akkor általában Tarkovskiy-t emlegetik, viszont szerintem én még várok vele kicsit.
A listádra szerintem viszont Forman nagyon illene. Na ő olyan rendező akitől még rosszat nem láttam(, maximum a Hair, de az sem olyan vészes).

Gulandro 2013.04.25. 22:36:18

Érdekes és őszinte lista volt, értékeltem. Imhol a magamé:

1. Conan a barbár
2. Fekete Kalóz (Il Corsero Nero)
3. Forest Gump
4. Lesz ez még így sem
5. Volt egyszer egy amerika
6. Equilibrium
7. Nincs bocsánat
8. Menni vagy meghalni
9. Cinema paradiso
10. Tigris és Sárkány
11. Visszavágó
12. Hair
13. Költői szerelem
14. Ég és Föld
15. Utolsó szamuráj
16. Volt egyszer egy mexikó
17. Selyem

Leita 2013.04.27. 17:12:32

Igen Gergő, megéri. :)

Engem legjobban a Schindler listája érintett meg.

cornelius c. 2013.04.27. 22:54:36

@Cucuminator: forman igaz. az amarcord szo-szo, de az édes élet! nézd meg borral a kezedben. amikor el kezdtem nézni hirtelen ott voltam, nem egy sztorit nézel, hanem te is benne vagy a tengés lengésbe és ez a szám az édes életben. kurasava ran-ja, illetve a dersu uzala (főleg) talán a világ egyik legnagyobb filmje (krokodil dunde real)...

arkady 2013.05.26. 12:05:09

Örülök, hogy a Tavasz, nyár, ősz, tél belekerült, az a film számomra is emlékezetes maradt.
Nekem ezek a filmek voltak maradandóak (többek között):
Elveszett gyermekek városa, Hős, Sin city, Selyem, Egy gésa emlékiratai, Maga lesz a férjem, Éjfélkor Párizsban, Sweeney Todd (ezután a film után bármelyik Tim Burton rendezte filmet felismertem :) ), Zongoralecke.
süti beállítások módosítása