HTML

Hollywood Hírügynökség


Egy hétrekész (mainstream) filmkritikai platform, ami messze nem olyan komoly, mint a mondat első fele. További információért olvasd el az Ars Poetica-t.



Öngyilkosság időgéppel

2012.09.30.

Elnézést a késésért, nem szeret az Indapass, ha nem otthonról nyaggatom. 

Címkék: Póló Looper Stoker

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hollywoodhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr564811177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PaperDramaQueen · http://reisuto.tumblr.com 2012.09.30. 14:42:39

Most elkezdtem átkurkászni a Starbuckos bögrém alját, hogy maradt-e még pénzem mozira. Nem értem, miért nincsenek ennek a filmnek a plakátjai konstans az arcomban - az időutazós filmek mindig nagy hatással vannak rám, anno a Pillangóeffektus, most éppen a Doctor Who.
Ami furcsa, mert én sosem azon gondolkozom, mit változtatnék meg a saját életemben: visszanézve mindig arra jutok, hogy minden okkal történt, és tanultam a hibáimból, és bár ingerenciám van múlt-énemet nyakonbizsergetni egy baseball-ütővel, sokkal izgalmasabb az a lehetőség, hogyan változtathatnám meg más emberek életét: mi lenne, ha visszamennék és elhalandzsáznám Van Goghnak, hogy zseniális festő és ne derpesszáljon, ha József Attila értésére adnám, hogy a művei halhatatlanok lesznek, és zokogva ölelgetném Radnótit. Persze ez elvezetne ahhoz a komplex problémához, hogy így megváltoztatom az életüket meg pluszba a világegyetemet is, valamint, hogy ha már ott vagyok, ne szóljak mondjuk Pompeii lakosainak, hogy "hoppávulkán" és ne kezdjem el győzködni Hitlert affelől, hogy a politika helyett maradjon csak meg mázolónak, és hogy hajlandó vagyok neki súlyos összegeket fizetni, ha szót fogad? Komplex kérdések és sajnos elég céltalanok. Bármilyen lelkesítőek is a fizika (Stephen Hawking) újabb felfedezései, valahogy úgy érzem, ha valaha is feltalálná az emberiség az időutazást, már tudnánk róla. Persze lehet összeesküvés-elméletezni, hogy a kísértetsztorik hátterében valami ilyesmi áll, de erről már egy újabb filmet is lehetne rendezni - vagy egy sorozatot :D

Brekkerzolt 2012.09.30. 16:01:13

Előjött a rejtett Star Trek fan - a képek árulkodóak!!!
Időutazásnál előhozni a féregjáratot, az rendkívüli nagy Star Trek kockaságra utal! xD

pocokman 2012.09.30. 21:18:55

A hétköznapi műsorokban esetleg régebbi filmekről is beszélhetnél.

Dosi 2012.10.01. 00:10:00

Tuti, hogy semmit nem változtatnék meg. Sok mindent megbántam, de megtanultam magamnak és másoknak is megbocsátani. Nem az lennék ma,aki vagyok, ha a rossz dolgokat visszacsinálnám. Ha mégis lenne egy időgépem, valószínűleg egy fergeteges élményhez mennék vissza. Mondjuk amikor először repül az ember, vagy elmennék egy csomó olyan együttes koncertjére, amit nem láthattam, mert még nem éltem. :D

Atkakukac1989 2012.10.01. 09:35:31

Én szívesen visszamennék a jó és kellemes dolgokat újra átélni. Mert azokra annyira szívesen emlékszik az ember, hogy muszáj meg egyszer megélni.

A rossz dolgokat azért nem változtatnám meg, mert úgyis megtörténnek idővel. Meg elég volt egyszer túlesni rajta, nem akarnék ismét belepiszkálni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.01. 15:18:02

Beszéljünk egy kicsit az időutazásról, majd téma sztornózva, nem értesz hozzá.

első alkalom, hogy ez bármitől visszatart...
csak jelzem. :D:D

Celty 2012.10.01. 18:02:41

Sok dolog eszembe jut az időutazással kapcsolatban.. Azonban valahogy mindig oda jutok, hogy azokat a pillanatokat élném át újra amik azzá tettek, aki ma vagyok. Igaz a ki vagy kérdésre az a válaszom hogy egy senki, de egy olyan senki aki biztos a körülötte elterülő világban, és annak megfelelő nézeteket vall (pl.: hogy bizonyos emberek csak azért élnek még mert törvénybeütköző lelőni őket) úgy gondolom hogy azok a dolgok amiket átéltem, alapvetően határoznak meg engem és ha ezeken változtatnék végül ennél is jobban elvesznék. Szóval nem csak a legjobb élményeimet élném át újra, vagy a legjobbakat de az utánuk következő legrosszabbakkal együtt (és sosem kellene messzire mennem, akármi jó történt velem borzasztó véget ért). Talán ezért gondolom hogy muszáj kiegyenlítődnie.. Ez már egy fajta kényszeresség nálam.

Zaretz 2012.10.02. 21:17:18

Milyen nyelvtani hibák?
Amúgy ami fontosabb halottad már hogy Kristen Stewart (Bella Fuckin' Swan) szakít a kedvesével Tommyval a szardíníával.Ugye a te szíved megszakad.

Zamo 2012.10.03. 23:26:56

Jól pofánverném magam amikor azt a középsulit választottam... XD

Yakko 2012.10.05. 01:15:13

A hétközi adásokban lehetne sorozatokat is elemezned, a legtöbb már látványvilágban felvette a versenyt a filmekkel és az eseményszál is egyre jobban kidolgozottabb ... némelyeknél, és már nagyon sok van szóval lehetne válogatni. Akár régebbi filmeket is elemezhetnél. Bár mostanában egyre többet filozofálsz mielőtt rátérnél az elemzésre :DD

Marcellarc 2012.10.05. 11:25:00

Az elpocsékolt időintervallumokat az életemben szívesen átkonvertálnám, ez hatványozottan érvényes azokra, amelyekért fizettem is.

Gergő! Ha van rá időd/bioritmusod, összedobhatnál egy Mátrix - extravaganzát! Ekkora szárnyalást az első résszel, és ekkora öngólt az utána következőkkel - Lucas óta nem látott a világ.

Amúgy... Lucas - Luci - Lucifer :) A mennyben dolgozott(Original SW)... de kitaszították onnan... és a maga, külön útját, üzletét kezdte járni (Baljós Árnyak)

Tartarus 2012.10.05. 17:46:46

Szerintem az embereket csak az elsők érdeklik igazán. Az első holdra szállást millióan nézték, a másodikat alig. Ha bele gondoltok ez midig így van. Egy filmet sem ugyanolyan megnézni másodjára, sőt, legtöbbször elrontja az első alkalom hangulatát is. Szóval én semmit nem változtatnék meg vissza meg pláne nem akarok menni.
Viszont ha olyan időbe utazunk vissza ahol, még nem voltunk, akkor gyakorlatilag előre megyünk nem?
Onnantól kezdve, hogy az űrhajósok negyed másodperccel (most csak mondok valamit, nem emlékszem a pontos számra) lassabban öregednek, az idő már is nem állandó. Nincs idő, csak okok és okozatok, cselekvések és mozgások következményének összege. De ha valaki nem így gondolja, az szóljon és indokolja meg miért.

kriz42 2012.10.06. 23:45:25

Pár dolog a fikciós-elméleti fizikához:
Két fő elképzelés van arra nézvést, hogy mi történne ha a múltba utaznánk. Az egyik a konzisztencia elv, vagyis hogy a múlt már minden eseményt fixen tartalmaz, azt is hogy az időutazó visszamegy és dolgokat tesz, tehát nem lehet megváltoztatni a jövőt, mert már eleve kódolt a sikertelenség, bár olyan dolgokat meglehetne amiről nem tudtál addig semmit, és az addigi életedet ismereteidet ezzel nem kuszálod össze.
A másik az alternatív világok elve, hogy az időutazó egy saját alternatív univerzumba lép, ami képileg megegyezik a múlttal, de abban akármit tehet, akár meg is ölheti fiatalabb magát, nem történik semmi.
Na most ezeket a logikus és követhető időutazás képeket csak a legritkább esetben alkalmazzák a scifik, és ez sok fejfájást okoz a nézőnek is.
Itt most valami olyasmi volt, hogy bár az idősebb én retroaktívan megváltozott, a világ számára a jelen volt a legfontosabb, mindíg a jelenben történt a változás, de visszamenőleg nem lett semmissé az amit az utazó addig megtett, mégha a fiatalabb én megcsonkult vagy meghalt is. Na ez nagyon nemtűnik logikusnak, de egy csomó más scifiben is alkalmazták, még a vissza a jövőbe-ben is hasonló volt.
Amit a filmmel kapcsolatban nem értettem az az ami a végén derült ki.
Spoiler:
Szal most mi volt a 0. ciklus? Az hogy ugyanez megtörténik ami a filmben volt, csak az idősebb Joe lelövi az anyukát, majd a fiatalabb az idősebbet, 30 év mulva meg visszaküldik egy zsákkal a fején, és lezajlik az amit a film közepefele mutattak mint első (komplikációmentes, "lezárt") ciklust? A film valami ilyesmit akart közölni, de ebben az esetben nem volt időutazásmentes történetvonal, ami érdekes felvetés. Leginkább az első felfestett logikus opcióra hajaz. Az összes megtörtént loop, egyetlen egy nagy loop része. De akkor mi okozhatta a változást, a fimbe belevolt kódolva ez is, a szabad akarat kérdése, ami szinte velejárója az időutazásnak, és a legérdekesebb része. Vajon változtathatsz e a jövőn vagy az irányít téged?
Na ha feltalálnák az időgépet pont ezért nem próbálnám ki. Ha változtathatnék a dolgokon akkor azért mert befolyásolnám a saját emlékeim, és személyiségem, minden rossz ami megtörtént az alakította ki azt ami vagyok.
Ha meg nem változtathatok, akkor nembiztos hogy ezt megszeretném tudni.
Tanulság: Nem a múltat kell megváltoztatni, és nem azért mert nem lehet, hanem mert a jövő érdekesebb, és azt bármikor megváltoztathatjuk, legalábbis a mi szemszögünkből.

Rigor 2012.10.08. 10:23:27

- Spoiler-

Válaszolnék az itt és máshol is feltett kritikákkal kapcsolatban az időutazás paradoxonjaira vonatkozóan.

1. A filmben egyértelműen kifejtik - nem is egyszer- hogy ezen nem érdemes agyalni mert csak megfájdul az ember feje - stb, - és többször utalnak is rá, hogy ez nem valami realizmusra törekvő scifi, - TK-k jelenléte talán pont ezért került bele - szóval inkább fikció - hogy ebben a filmben valójában nem az időutazás és annak hibái/paradoxonai a lényeg, hanem az emberi vonatkozások.

2. Fel lehet fogni az időutazást egyfajta elegyének a párhuzamos univerzumoknak (hiszen ha visszatérsz a múltba, akkor az már egy teljesen új idővonal lesz, amitől te független vagy, így megölheted magad, stb) - és a saját megváltoztatható múltad - vagyis ha a múltbeli énednek levágod az ujját, a sajátod is hiányozni fog.

Szóval, hiába vagy te egy párhuzamos "univerzumban" - mivel az ottani történések is szinte megegyeznek a tiéddel, így az ottaniak is hasonló ellenlépéseket tehetnek ellned, és fordítva- a sajátodba is beléphet egy újabb párhuzamos univerzumból a saját megfelelőd.
Végtelen számú univezumot feltételezve (főleg ha eltérések is vannak mint az "Egyetlen" c. Jet Li filmben) - a film minden ilyen jellegű ellentmondása feloldható.

3. Aki tényleg jól átgondolt és paradoxonokat viszonylag jól megoldó időutazós filmre (de tényleg, a terminátor, meg a vissza a jövőbe és egyebek után miért pont erre hurrognak a kritikusok?) vágyik az ne a mainstream mozik között keresgéljen, hanem nézze meg a Találmány c. filmet: www.imdb.com/title/tt0390384/

4.Az egyik netes kritkában még az is felmerült hogy mekkora bénaság hogy időutazás meg minden, és csak arra használják hogy visszaküldjenek kivégzésre embereket - Ki mondta hogy csak arra használják? - egyszerűen a film csak erről szól! - biztos gyilkolnak meg másokat fiatalon is, csakhogy ez Pont arról szól hogy valakit egy bizonyos időpontban szeretnének megölni, - egyszerű példával élve egy sikeres, önerejéből gazdag fickót, vagy számunkra sok hasznos szolgálatot megtevő de kínossá, feleslegessé, vagy árulóvá váló tagot csak idősen éri meg kinyírni, mivel ha a fiatal és csóró változatát öljük meg, a számunkra hasznos tevékenységeket sem viszik véghez.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2012.10.28. 22:07:21

SPOILER!

Azt nem vágom egészen, hogy miért csak 30 évvel küldik vissza és miért nem az ősrobbanásba vagy mittomén hova a csókákat.

Amúgy ez a film sehogy sem volt kerek. Drámának túl szkifinek, szkifinek gagyi, akciófilmnek meg túl sok benne a moralizálgatás.

És ugye mennyire lehetetlenül olcsó trükk, hogy a narrátor a főszereplő, miközben a végén meghal. Amúgy meg tele a forgatókönyv kiegyensúlyozatlansággal. És nem az időutazás logikai buktatóiról beszélek.

Nekem baromi nagy csalódás a film az indítás után.

Rigor 2012.10.31. 09:27:12

@KKKKKKK: SPOILER!

- Miért nem az ősrobbanásba? És akkor hogyan küldenek vissza ezüstöt a múltba?:)( - erre utalás is van, hiszen a looper nem kapja meg valójában a teljes ezüstöt - leadja, és kifizetik - és a főhős ebből a készletből spájzolt magának titokban).

slyspy · http://scene.hu 2012.11.03. 15:01:29

@Rigor: Mer csak brúszvilliszhez kötve lehet ezüstöt (aranyat) küldeni vissza?

Rigor 2012.11.06. 10:01:28

@slyspy: A többiek is azt kapják végkielégítésként, meg egyszerűbb így:) - no meg az arany/ezüst korfüggetlenül konvertibilis fizetőeszköz:)

Mandarin94 2013.05.13. 21:35:00

Denver a dínó :D
Egyébként nekem bőven elég lenne, ha megnézhetném a múltam mint egy filmet....nagyon jó lenne.
süti beállítások módosítása