HTML

Hollywood Hírügynökség


Egy hétrekész (mainstream) filmkritikai platform, ami messze nem olyan komoly, mint a mondat első fele. További információért olvasd el az Ars Poetica-t.



Top 5 ok amiért a Star Wars a filmkészítés magasiskolája

2011.12.11.

 

Címkék: star wars

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hollywoodhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr353454616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.12.11. 08:49:22

lassabban beszélsz, ez jó, mert jobban érteni.

a nagy részével egyet is értek, de azért, természetesen nem mindennel. :D

A 3 film az alapja annak a részletesen kidolgozott világnak, és sokan, nagyon sokan dolgoztak azon nagyon sokféle művészeti ágban, hogy ilyen teljes legyen az az univerzum.

tehát a Lord teljesebb, mert ott mindent az író csinált, a SW meg évek, sőt évtizedek evulóciójának eredménye.

Pozse 2011.12.11. 14:06:29

Kép nélkül is tudom, hogy az asztalt ütöd, mert behallatszik :)

Logicka 2011.12.11. 14:40:52

@doggfather:
EGy univerzum nem attól teljes, hogy az eredeti író dolgozta e ki az egészet, vagy hány művön keresztül alakult ki. Az univerzum attól teljes, hogy teljes.

Thresher 2011.12.11. 15:01:45

Olyan fura volt a hang... más értelmes hozzászólás nem telik tőlem. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.12.11. 17:03:04

@Logicka: ez így van, csak, lehet én értettem rosszul, te az univerzum teljességét az origi trilógia érdemének tartottad, nem??

és arra írtam, hogy nem attól teljes az univerzum, szemben a lorddal, ahol a könyv rögtön teljes "mitológiát" hozott, a SW meg később lett teljes.

factorywow 2011.12.11. 17:15:15

jajj nemár :S ne kezdjünk itt egy LotR vs SW vitába légyszi...sok SW oldalt néztem és előbb-utóbb mindenhol előjött ez a vita

én imádon mind2 trilógiát (tényleg nagyszerű mind2) sőt még az előzmény SW trilógiát is imádom (okéoké meglehet kövezni :D )
NADE : annak ellenére hogy imádon mind2 3részes látványorgiát valahogy az SW-t én is teljesebbnek érzem mint a LotR-t...lehet azért mert a SW-nek sokkal nagyobb univerzuma van és semmi szabály nincs benne (bármikor be lehet hozni egy új szereplőt vagy akár egy egész fajt jövőbelátó képességel vagy mittudomén) + az SW-nek már két trilógiája, számtalan videójátékadaptációja sőt még (ha jól tudom) 4 évados mesesorozata is van....ezzel szemben a LotR-nak nincs túl sok felmutatnivalója :/ (pedig nagykár simán elnézegetnék egy LotR mesét unalamas du.-okon :) )

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.12.11. 18:10:07

@factorywow: nem szeretnék ilyen vitát én sem, annyira egyik sem szívügyem, hogy ölre menjek érte. :D

Alex Mahone 2011.12.11. 20:19:17

Nem szoktam kommentelni, mert javarészt egyetértek minden szavaddal, aztán most mégis.
Oké, szubjektív a műfaj, de ez egy olyan szinten elfogult videó volt, hogy azt már nem is hiszem el. Interinterinter. Hiába interminden, ha hiába mászkálnak jeges-dzsungeles-sivatagi tájon a háttérben ilyen meg olyan marslakócskák, ha a sztorilájn egy csapat fehér emberről szól, a galaktikus egyenrangúság érdekében az áruló meg feka. Interinter.
Védert szerintem erősen túlmisztifikálod. Az írók szemében egy faék-szintű sablongonosz. Persze ettől függetlenül bele lehet erőszakolni ilyen meg olyan mélyebb értelmet, adhatsz neki jellemet, de az igazság az, hogy feleannyira sem bonyolult, ahogy azt beállítod. Szerintem.
Igényes és mély az univerzuma? Ennek két oka van: á: több mint harminc évük volt lehúzni róla minden bőrt, de ez még nem jelentene semmit, ha nem lenne
bé: George Lucas. Aki - amint azt már mondottad vala - elmehet a kurva anyjába. Persze, hogy mindennek van háttértörténete, mivel amihez odabittyesztik a SZTÁRVORSZ logót, abban pénz van. Lucas barátunk márpedig szereti a pénzt. Nem kicsit, de mocskosul.

Ennek tükrében Top 1 ok amiért a Star Wars eredeti rajongótáborának jó harmada rühelli az egészet: a Lucas által tanúsított gusztustalan és átlátszó pénzéhség, a mindenkori minőség megerőszakolásával karöltve.

De ez már csak az én véleményem. Ettől függetlenül valami veszettül imádom, amit csinálsz. Go on!

bungics (törölt) 2011.12.11. 20:33:59

@Alex Mahone: Tanult kollégánk még nem szólt a második (azaz első) trilógiáról, az egy második videó témája lesz. És igen, minden rajongó tudja, hogy nagyjából azt fogja mondani, mint te: az első trilógiával valamit el akart mesélni Lucas mester, a másodikkal meg pénzt akart keresni.

Alex Mahone 2011.12.11. 20:50:45

@bungics: igaz, hogy a második trilógia az eszetlen látványfilmek kategóriájába sorolható, de ettől függetlenül az eredeti hármas még nem lesz hibátlan. Amit mondtam, tartom.

Sir Black The Brightest 2011.12.12. 02:50:35

Fenemód kíváncsi volnék már arra, hogy miért utálják oly sokan az első három részt... Én baromira szeretem az összes SW filmet. Még a mese is tetszett... Nem vagyok filmbuzi és nem is értek a szakmai dolgokhoz, de ennek ellenére nagyon válogatós és kritikus vagyok. LotR et pl utálom. Valaki magyarázza már el miért kéne utálnom az első(késöbbi) 3 SW filmet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.12.12. 08:48:18

@VodkadrinkerPíter: hány éves vagy???

Van valahol egy vid, asszem a 82 után születettek már nem gyilkolják az új trilógiát. Ot meg is magyarázzák, hogy miért van ez.

Keres rá a youtube-on, Kevin Smith nem kevés videóban beszél erről, és ő elismerten nagy SW geek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.12.13. 09:48:50

@VodkadrinkerPíter: akkor ott a megoldás, hogy miért nem ekézed.

Thorongil 2011.12.13. 22:06:01

a lotr-ral való összehasonlítást megalapozatlannak tartom. A lotr világ elég jól ki van dolgozva, Tolkien több ezer(!) oldalnyit írt Középföldérről, csak épp a nagy része nem hozzáférhető az olvasók számára mert nincs rendszerezve. és azt 1 ember egyedül írta/találta ki az SW univerzumot meg szerintem több ember alkotta meg olyan részltességgel

hege0124 (törölt) 2011.12.14. 14:24:37

Szerintem Simpson családnak is részletesen ki van dolgozva az összes szereplője, és maga Springfield is.

Ozimandias 2011.12.15. 18:35:30

Bár ez nem ide tartozik, de szeretném bejelenteni az igényemet az új A Sötét Lovag - Felemelkedés második előzeteséről egy szerkesztőségi videóra.
Azt hiszem, ha a Bosszúállókról csináltatok egyet, akkor ez a Mestermű méginkább megérdemel egy külön videót.
Előre is köszönöm.
Hogy a témához is szóljak: Szerintem sem lett a legjobb az előzménytrilógia első két része, viszont a Sithek bósszúja személy szerint a kedvenc részem a SW sagaból a komor hangulata miatt.

A nép fia 2011.12.16. 14:11:23

Vader szerepét valóban kicsit túlértékeled, a Gyűrűk urát pedig nagyon le. Javaslom, olvasd el a Szilmarilok c. könyvet és a GYU-könyvek végén lévő függeléket. Ahhoz képest, hogy "csak" egy könyv, magasiskolát teremtett a fantasy-ban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.12.16. 15:03:11

én is úgy érzem, hogy amennyire utálod a tvájlájtott, annyira imádod a SW-t.

Logicka 2011.12.16. 15:22:41

A Facebookról átmásolva:

A céltalan hőzöngés elkerülése végett: Benne van a videóban, hogy igen, a gyűrűk ura IS fantasztikusan komplex. DE. Míg az egy halom hihetetlen hosszú és részletes könyvből áll, addig a SW áll hat filmből, egy konténer képregényből iszonyat hosszú és részletes játékokból (nem is tudom mennyi van én a KOTOR2-t toltam végig és az kb felért egy szilmarilokkal adatok terén) egy animációs sorozarból annak a filmjéből ÉÉÉS egy rakás hosszú és részletes könyvből. (Bezony) Egyszerűen mennyiség terén a star wars galaxis többet tudott összehozni, ezért a világa részletesebb, nagyobb és gondosabban dokumentált. És egy pillanatra nem mondtam hogy a Gyűrűk ura nem olyan jó mint a Star Wars. A világaik méretét és kömplexitását hasonlítottam össze.
- Rosszabb e a Gyűrűk Ura? NEM
- Nem részletes a Gyűrűk Ura? DE
- Nagyon részletes? NAGYON
- Azt mondod Tolkien nem zseniális? NEM, azt mondom Lucas nem zseniális, de erről majd később...
- De hát Tolkien egyedül írta meg a könyveket a SW-t viszont sokan csinálták....Ééés ez senkit sem érdekel. Egy univerzum attól lesz nagy és részletes, hogy nagy és részletes. Semmilyen másmilyen faktor nem érdekes a kérdés szempontjából.

Kérlek titeket a rajongói státuszotok ne befolyásolja a tisztánlátásotokat. Nem bántottam a Gyűrűk Urát, én is nagyon szeretem, Igen olvastam a könyveket (hagyjatokmárezzel) igen pontosan tudom hogy mennyire fantasztikus világ az IS. Ettől függetlenül a "melyik világ nagyobb" kérdésben (és CSAK abban a kérdésben, másról nem volt szó) a galaxis nyert. több ideje és több platformja volt kidolgozni a világát. Ettől még nem kell sértve érezni senkit és semmit...

KKKKKKKKK 2011.12.18. 10:50:11

Illetve hogy ki lesz-e vágva végre az újabb kiadásokból a testvéres csók, amikor leja lesmárolja lúkot, hogy ezt nem tudjátok-e, esetleg tiltakozni kell-e zsorzsnál?

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2011.12.18. 13:54:12

Na ezzel a kritikával már jobban egyetértek... kivéve, hogy az új trilógia nem hozza a szintet. Számomra az új részek megkoronázták a történetet. Dehát ízlések és pofonok...
süti beállítások módosítása